Vientiane Times Lao
ຄສກສ ສົ່ງເສີມທຸລະກິດກະສິກຳແບບ​ມີ​ສ່ວນ​ຮ່ວມ

ຄສກສ ສົ່ງເສີມທຸລະກິດກະສິກຳແບບ​ມີ​ສ່ວນ​ຮ່ວມ

ທຸລະກິດກະສິກຳທ້ອງຖິ່ນສອງແຫ່ງ ໄດ້​ຮັບ​ການສະ​ໜັບ​ສະ​ໜູນທຶນ ຈາກໂຄງການສົ່ງເສີມລະບົບຕ່ອງໂສ້ການຜະລິດກະສິກຳເປັນສິນຄ້າ ທີ່ເປັນມິດກັບສິ່ງແວດລ້ອມ (ຄສກສ).

ຄສກສ ໄດ້​ເຊັນ​ສັນ​ຍາ ເພື່ອ​​ສະ​ໜອງ​ທຶນ ໃຫ້​ແກ່ ວິສາຫະກິດສ່ວນບຸກຄົນ ດີເອັມເອັກສ໌ ອໍແກນິກຟາມ ແລະ ບ້ານປອດສານພິດສ່ວນບຸກຄົນ ເຊິ່ງ​ເປັນທຸລະກິດກະສິກຳແບບມີສ່ວນຮ່ວມ (MGS) ຫັນປ່ຽນພາກກະສິກຳໄປສູ່ມາດຕະຖານສາກົນ, ເປັນມິດກັບສິ່ງແວດລ້ອມ ແລະ ຮັບປະກັນຄວາມໝັ້ນຄົງທາງສະບຽງອາຫານ.

ພິທີເຊັນສັນຍາໄດ້ຈັດຂຶ້ນ ໃນ​ວັນ​ທີ 4 ກໍ​ລະ​ກົດ, ລົງນາມ ລະ​ຫວ່າງ ທ່ານ ສໍາລານ ປະເສີດຄໍາຫຼ້າ, ຫົວໜ້າໂຄງການ ຄສກສ, ທ່ານ ທອງວັນ ດວງມີໄຊ, ເຈົ້າຂອງວິສາຫະກິດສ່ວນບຸກຄົນ ດີເອັມເອັກສ໌ ອໍແກນິກຟາມ (ໄດ້ຮັບການໜູນທຶນ ຈາກ​ໂຄງ​ການ 81,150 ໂດລາ) ແລະ ທ່ານ ນາງ ສຸດາລິນ ສີສຸລາດ, ເຈົ້າຂອງບ້ານປອດສານພິດສ່ວນບຸກຄົນ (ໄດ້ຮັບການໜູນທຶນ 48,291 ໂດລາ). 

ໂຄງການ ຄສກສ, ເຊິ່ງໄດ້ຮັບທຶນຊ່ວຍເຫຼືອລ້າຈາກ ທະນາຄານພັດທະນາອາຊີ, ມີບົດບາດສຳຄັນໃນການສະໜັບສະໜູນແຜນຍຸດທະສາດການພັດທະນາກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້ຂອງລັດຖະບານລາວ ຮອດປີ 2025 ແລະ ວິໄສທັດ 2030.

 ໂດຍຈຸດປະສົງຫຼັກແມ່ນເພື່ອຮັບປະກັນຄວາມໝັ້ນຄົງທາງດ້ານສະບຽງອາຫານ, ສົ່ງເສີມການຜະລິດເປັນສິນຄ້າ, ພັດທະນາຊົນນະບົດ, ແລະ ລຶບລ້າງຄວາມທຸກຍາກ ໂດຍຍຶດຖືທິດທາງ “ສີຂຽວ, ສະອາດ, ປອດໄພ ແລະ ເປັນມິດກັບສິ່ງແວດລ້ອມ.”

ການໃຫ້ທຶນດັ່ງກ່າວ ແມ່ນຍັງເພື່ອຍົກລະດັບສູ່ມາດຕະຖານສາກົນ: OA, GAP, GMP, HACCP

ໂຄງການຈະ​ສຸມ​ໃສ່ ການຍົກລະດັບຄຸນນະພາບ ແລະ ຄວາມປອດໄພຂອງຜະລິດຕະພັນກະສິກຳລາວ. ໂຄງການບໍ່ພຽງແຕ່ຊ່ວຍພັດທະນາລະບົບຕ່ອງໂສ້ການຜະລິດ ແລະ ສ້າງມູນຄ່າເພີ່ມເທົ່ານັ້ນ, ແຕ່ຍັງປັບປຸງເຕັກນິກການຜະລິດ, ແນວພັນພືດທີ່ທົນທານຕໍ່ການປ່ຽນແປງຂອງດິນຟ້າອາກາດ ແລະ ທີ່ສຳຄັນທີ່ສຸດແມ່ນການສ້າງຄວາມສາມາດໃຫ້ຜູ້ຜະລິດສາມາດຕອບສະໜອງຄວາມຕ້ອງການຂອງຕະຫຼາດດ້ວຍມາດຕະຖານສູງເຊັ່ນ: ກະສິກຳອິນຊີ (OA – Organic Agriculture) ເຊິ່ງ ຮັບປະກັນການຜະລິດທີ່ປອດສານເຄມີ, ກະສິກຳທີ່ດີ (GAP – Good Agricultural Practices) ຮັບປະກັນຂະບວນການຜະລິດທີ່ຖືກສຸຂະອະນາໄມ ແລະ ມີຄຸນນະພາບ, ການຄຸ້ມຄອງການຜະລິດທີ່ດີ (GMP – Good Manufacturing Practices) ເພື່ອຮັບປະກັນການຄວບຄຸມຄຸນນະພາບໃນທຸກຂັ້ນຕອນການຜະລິດ, ການວິເຄາະຈຸດວິເຄາະອັນຕະລາຍ ແລະ ຈຸດຄວບຄຸມທີ່ສຳຄັນ (HACCP – Hazard Analysis and Critical Control Points) ເຊິ່ງ​ເປັນ ລະບົບຮັບປະກັນຄວາມປອດໄພຂອງອາຫານໂດຍການກຳນົດ ແລະ ຄວບຄຸມຄວາມສ່ຽງຕ່າງໆ.

ການລົງທຶນໃສ່ການຍົກລະດັບມາດຕະຖານເຫຼົ່ານີ້ຈະບໍ່ພຽງແຕ່ເພີ່ມທະວີຄວາມສາມາດໃນການແຂ່ງຂັນຂອງຜະລິດຕະພັນກະສິກຳລາວໃນຕະຫຼາດພາກພື້ນ ແລະ ສາກົນເທົ່ານັ້ນ, ແຕ່ຍັງສ້າງຄວາມໝັ້ນໃຈໃຫ້ແກ່ຜູ້ບໍລິໂພກກ່ຽວກັບຄຸນນະພາບ ແລະ ຄວາມປອດໄພຂອງອາຫານ. ນີ້ຄືບາດກ້າວສຳຄັນໃນການສ້າງພື້ນຖານກະສິກຳທີ່ເຂັ້ມແຂງ, ຍືນຍົງ ແລະ ຮັບຜິດຊອບຕໍ່ສິ່ງແວດລ້ອມ ຂອງ ສປປ ລາວ.

Related Articles

Leave a Reply